Pàgines

divendres, 25 de maig del 2012

Cop d'ull a WikiLeaks

Una de les web socials que ha causat un gran impacte és el blog de WikiLeaks, una plataforma per afavorir el lliure intercanvi d'informació en línia, que té com a màxima: Nosaltres creiem que la transparència de les activitats governamentals condueix a reduir la corrupció, a una democràcia més sòlida i un millor govern. Aquest blog permet la interacció dels usuaris que poden discutir públicament sobre els documents, la seva credibilitat i veracitat, així com sobre les interpretacions i el context. Però des de 2010 els usuaris ja no poden publicar cap informe, cal trametre la documentació confidencial a l'organització que decidirà si és convenient publicar-la o no. A la pàgina web WekiLeaks ha publicat milions de documents confidencials, sense que se'n escapi ningú, de desenes de països, que posen al descobert les interioritats de la guerra a Afganistan i la corrupció al govern, la corrupció dels polítics a Rusia on els periodistes que ho publiquen són apallissats o assassinats. Denuncien el comportament poc ètic dels governs i empreses o el finançament dels partits polítics, els tripijocs de la banca, l'empresonament dels bloggers incomodes a la Xina, a Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Azerbaidjan. Tampoc se'n salva el Vaticà amb la publicació de documents sobre els casos de pederàstia o documents ultra reservats sobre les finances vaticanes fins a un suposat complot per assassinar el papa Benet XVI.

Una eina com aquest blog, opino, pot fer que la societat conegui com es mouen els fils de les accions de governs i poders fàctics i es puguin impedir els abusos, la intimidació a la llibertat d'expressió i la corrupció de tota mena.

Els blogs

Pel que fa a les noves pràctiques representades pels blogs, crec que es tracta d'una nova forma de comunicació i creació, on hi tenen cabuda totes les veus i tots els temes, i on la interactivitat té un paper dinamitzador de la participació ciutadana en la reflexió col·lectiva dels esdeveniments quotidians. De fet, impulsa les relacions intersubjectives entre els usuaris i amb el món informatiu. En aquest cas molts professionals i altres “bloggers” publiquen notícies i punts de vista al marge dels mitjans tradicionals. Però això pot tenir els seus inconvenients, ja que a la llibertat d'editar qualsevol notícia s'hi afegeix la impunitat que la Xarxa permet, i que la informació no sempre es contrasta degudament. Núria Almiron1 comenta que els blogs han servit per a filtrar informacions secretes, que han estat falses o no contrastades i, també per exposar veritats que han causat importants maldecaps.

1 Núria Almiron (2005):148