Pàgines

dimecres, 30 de maig del 2012

Construcció col·lectiva del coneixement

Alguns articles de Viquipèdia descriuen la creació, gestió i consolidació del coneixement a la Xarxa, d'una banda, amb la definició de la construcció del coneixement: com el procés de creació de nous artefactes cognitius com a resultat d'objectius comuns, discussions de grup, i la síntesi de les idees. I de l'altra, amb la introducció del concepte d'intercreativitat. Berners-Lee explica que: la intercreativitat no només reforça la capacitat per transferir dades, sinó que va molt més enllà, assignen un valor estratègic al procés social d'intercanvi i a la construcció col·lectiva del saber.

3 comentaris:

Jesús Aguilera ha dit...

Julià, hi ha una màxima del mateix Berners-Lee que m’agrada molt: “La xarxa és més una creació social que técnica”. Crec que aquesta frase resumeix molt bé el que portem estudiant i comentant en aquesta assignatura: hi ha un canvi en la forma de comunicar-nos a partir dels mitjans tecnològics que ens permeten parlar, escriure i, fins i tot, crear d’una forma ràpida i directa, però, malgrat els seus grans avantatges, el mitjà no és el més important.

La forma d’escriure sempre ha estat condicionada al mitjà i, segurament, el fet de fer-ho per mitjans electrònics i en un món en xarxa ha canviat els discursos i els canals... però segurament, els continguts i la necessitat de compartir i comunicar-nos entre nosaltres, sempre hagi estat com a condició indispensable entre els humans.

maria ha dit...

Julià, la comunicació a la xarxa a més de propiciar la creació col•lectiva també va transformant poc a poc diferents àmbits. Com diu Jesús, la forma d’escriure està condicionada pel mitjà. I l’escriptura és un mitjà de comunicació, que com hem trobat a les lectures de la PAC4 Internet va configurant el llenguatge. Segons Cristal veu cadascun dels contexts en que s’utilitza la xarxa com un espai en el qual s’enriqueix enormement cada llenguatge individual. Ens diu l’arribada a la llengua de formes noves, informals i fins i tot rares amplia la nostra sensibilitat per rebre els contrastes lingüístics.

Àngels Daviu ha dit...

Wikipedia constitueix una gran font de coneixement que es veu afavorit per diverses aportacions alhora. Això fa que el contingut dels diversos conceptes estiguin ben referenciats. Tot i així, hem pogut veure que Wikipedia té "un problema endémico" "para mantener autores jóvenes" i,llavors, si no hi ha un relleu generacional está en risc de posar en dubte la seva labor.